Het belang van de Dode Zeerollen

In 2013 komen de Dode Zeerollen naar het Drents museum. Het belang van de Dode Zeerollen kan moeilijk overschat worden. Niet alleen zijn ze als vondsten op zichzelf buitengewoon waardevol, maar ook bieden deze documenten onschatbare informatie over het jodendom rond het begin van onze jaartelling.

De Dode Zeerollen zijn een grote verzameling rollen en andere schriftelijke documenten die na de Tweede Wereldoorlog bij Khirbet Qumran en in de omgeving van de Dode Zee zijn gevonden. De impact van deze vondsten op de wetenschap is enorm: ons beeld van het jodendom van rond het begin van onze jaartelling is ingrijpend gewijzigd.

Sinds kort zijn enkele rollen online te bekijken.

Op zich is de geschiedenis rond de ontdekking van de Dode Zeerollen al een prachtig verhaal. Helemaal als je, zoals ik deze zomer, op die plek geweest bent en het indrukwekkende, haast mythische landschap rond de Dode Zee hebt ervaren. Dit alles maakt de Dode Zeerollen zo aansprekend voor het grote publiek.

Ik noem enkele aspecten van de wetenschappelijke bestudering van de Dode Zeerollen:

  • Archeologie: Hoe zijn de rollen gerelateerd aan Khirbet Qumran? Was het een ‘klooster’ of een gewone joodse agrarische nederzetting?
  • Geschiedenis: Hoe zijn de rollen te gebruiken als bron voor de geschiedenis van deze periode? Wie waren de mensen achter deze documenten?
  • Taalkunde: De taal in de Dode Zeerollen is van groot belang voor de reconstructie van de taalgeschiedenis van het Hebreeuws en het Aramees.
  • Tekstkritiek: Wat zeggen de Bijbelhandschriften over de overlevering van de Hebreeuwse Bijbel?
  • Godsdienstwetenschap: Welke bijdrage leveren deze bronnen aan de kennis over het jodendom in deze periode?
  • Godsdienstwetenschap: Welke bijdrage leveren deze bronnen aan de kennis over het christendom in deze periode?

Het tijdschrift over Bijbelvertalen Met Andere Woorden heeft vorig jaar een themanummer aan Qumran en de Bijbel gewijd (nummer 2010.1). Hierin komen deze onderwerpen naar voren. Wetenschappers die aan dit nummer hebben bijgedragen zijn Jürgen Zangenberg, Mladen Popović, Emanuel Tov, Michaël van der Meer, Jaap van Dorp, Matthijs de Jong en Rieuwerd Buitenwerf. Heel interessant! Trouw wijdde een artikel aan dit themanummer: “Was Jezus lid van een sekte?”

De Dode Zeerollen bevatten geen christelijke documenten. Toch zijn ze van groot belang voor de reconstructie van het jodendom waarin Jezus van Nazaret en zijn eerste volgelingen thuishoorden. Eén aspect daarvan is de toekomstverwachting van sommige groepen in het jodendom, die sterk overeenkomt met de toekomstverwachting van Jezus en zijn eerste volgelingen. In het laatste nummer van het Nederlands Theologisch Tijdschrift (65.4, 2011) staat een artikel van Mladen Popović (“Verwachtingen van het einde der tijden in het vroege jodendom en de Dode Zeerollen”, p. 261-277) waarin dieper op deze materie wordt ingegaan. Popović figureert trouwens ook in de Nieuwsuur-reportage (zie vorige post).

Advertenties

One thought on “Het belang van de Dode Zeerollen”

Geef een reactie (alleen onder echte naam)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.