Jezelf opsluiten in een eigen woordenwereld

“Het blijft altijd wat raadselachtig hoe Kuyper en Bavinck, die het filologische, historische en exegetische handwerk in Leiden goed geleerd hadden, daar zo afstand van konden nemen. En daar zat vervolgens een heel kerkgenootschap en een hele theologische school mee.”

Dit citaat is van historicus Jan Dirk Snel, die een lezenswaardige beschouwing op zijn weblog heeft geplaatst: ‘Iets postmoderns – Over een eigenaardig trekje van de vroegere gereformeerde wereld.’ Naar aanleiding van het boek van Maarten Aalders over de kwestie Geelkerken. Nog een treffend citaat:

“Woorden bepaalden wat historisch was. De werkelijkheid was een constructie, ook al noemde men dat niet zo. Het blijft een merkwaardig soort postmodernisme avant la lettre. En het hield geen stand, zoals ook veel postmoderne overdrijvingen geen stand houden.”

Advertenties

2 gedachten over “Jezelf opsluiten in een eigen woordenwereld”

  1. Bro, ik stuitte op ‘Godsdienst en Godgeleerdheid’, de oratie van Bavinck uit 1902, waarin hij o.m. de discussie aangaat met Leidse helden als Tiele en Rauwenhoff. Interessant. Zijn apologetische neigingen worden door hedendaagse apostaten van goede theologie moeiteloos herhaald. Toch ligt het ook weer genuanceerd wanneer hij bijvoorbeeld schrijft: “Van geen enkele wetenschap is de theologie vijandin”. SMV.

    http://www.neocalvinisme.nl/hb/broch/hbggg.html

Geef een reactie (alleen onder echte naam)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.