‘Oudste Thorarol gevonden’: de berichtgeving

Universiteit van Bologna (Wikimedia Commons)

De NOS en de BBC berichtten gisteren dat in Italië ’s werelds oudste complete Thorarol zou zijn gevonden. De rol zou vroeger verkeerd zijn gedateerd, maar eigenlijk uit de 12e/13e eeuw stammen.

De NOS liet het woord ‘complete’ weg, maar dat is een cruciaal detail. Natuurlijk zijn er snippers en fragmenten van oudere rollen bewaard gebleven, maar deze rol uit de bibliotheek van Bologna zou dan de oudste complete rol zijn.

De BBC citeert Mauro Perani met de woorden: “This would make it the oldest complete text of the Torah known to exist.” Dat is vermoedelijk een verkeerde interpretatie van Perani’s woorden. Want de beroemde Codex Leningradensis (de basis van de Biblia Hebraica Stuttgartensia) uit 1008 na Chr. heeft ook een complete Thoratekst. Cruciaal voor de Bolognese vondst is het woord rol. Er is immers ten minste één codex (een in boekvorm ingebonden handschrift) van de complete tekst van de Thora die ouder is.

Desalniettemin is de vondst, als de datering klopt, vrijwel zeker van groot belang voor de tekstgeschiedenis van de Hebreeuwse Bijbel. Naast toppers als de Codex Leningradensis en de Codex Aleppo zou er immers een derde belangrijke getuige voor de Masoretische tekst bij komen.

Advertenties

2 gedachten over “‘Oudste Thorarol gevonden’: de berichtgeving”

Geef een reactie (alleen onder echte naam)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.