Celsus over de opstanding

Origenes, Contra Celsum 5.14.

Update 5 april 2014: vertaling bijgeschaafd naar beter leesbaar Nederlands (oude versie na de lees verder).

Ook de volgende dwaze mening is van hen. Wanneer God als een soort kok met het vuur aan de slag zal gaan, zullen alleen de christenen blijven leven, terwijl heel de rest van het menselijk geslacht flink doorbakken wordt. En niet alleen de christenen die dan in leven zijn ontkomen hieraan, maar ook die al lang geleden zijn gestorven. Zij zullen uit de aarde verrijzen met dezelfde lichamen als waarmee ze zijn gestorven. Simpelweg de hoop van wormen! Wat voor menselijk wezen moet je immers zijn om nog te verlangen naar een verrot lichaam? Omdat deze opvatting zelfs niet gedeeld wordt door sommige Joden en christenen, is het gemakkelijk aan te tonen dat zij enorm afstotelijk en misselijkmakend is, en tevens onmogelijk. Immers, wat voor lichaam, geheel en al vergaan, kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke natuur en naar dezelfde, eerdere samenstelling waaruit het is ontbonden?

Omdat de christenen hierop niets kunnen antwoorden, doen zij een beroep op de uitermate absurde uitvlucht dat alles mogelijk is voor God. Helemaal niet! God kan geen schandelijke dingen doen, noch wil hij doen wat tegen zijn natuur is. Mocht je door je eigen slechtheid iets walgelijks verlangen, dan zou God daaraan niet tegemoet kunnen komen, en je moet gewoon niet geloven dat al wat je verlangt, er zal komen. God is namelijk niet de stichter van buitensporig verlangen of op drift geraakte wanorde, maar van een ware en oprechte natuur. En hij mag dan eeuwig leven aan de ziel verschaffen, “maar lijken,” zegt Heraclitus, “verdienen het meer dat men ze weggooit dan vuilnis.” God wil noch kan dus het lichaam, vol met zaken waarover we het liever niet hebben, tegen de rede in eeuwig maken. Hij is namelijk zelf de rede achter al wat bestaat. Hij is daarom niet in staat om iets te bewerkstelligen wat tegen de rede of tegen zichzelf in gaat.

© 2014

[Celsus] zegt het volgende: “Ook deze dwaze mening is van hen: wanneer God, als ware hij een kok, het vuur over het menselijk geslacht gaat brengen, zal enerzijds heel de rest ervan flink doorbakken worden, maar alleen zij zullen blijven leven, niet alleen degenen die dan in leven zijn, maar ook zij die al lang geleden zijn gestorven, terwijl zij uit de aarde verrijzen met dezelfde lichamen (σάρκες) als waarmee ze zijn gestorven. Dat is eenvoudigweg de hoop van wormen! Wat voor menselijk wezen (ψυχή) zou immers nog verlangen naar een verrot lichaam? Wanneer deze opvatting zelfs niet wordt gedeeld door sommigen van jullie (Joden) en sommige christenen, laat dit zien dat zij enorm afstotelijk, misselijkmakend en tevens onmogelijk is. Immers, wat voor lichaam, geheel en al vergaan, is in staat terug te keren naar zijn oorspronkelijke natuur en naar de eerste samenstelling, dezelfde als waaruit het is ontbonden? Omdat zij niets kunnen antwoorden, doen zij een beroep op een uitermate absurde uitvlucht: “Voor God is alles is mogelijk.” Helemaal niet! God kan geen schandelijke dingen doen, noch wil hij iets doen wat tegen zijn natuur is. Mocht je overeenkomstig je eigen slechtheid iets walgelijks verlangen, dan zou God er niet toe in staat zijn, en je moet gewoon niet geloven dat (al wat je verlangt), er zal zijn. God is namelijk niet de stichter van buitensporige verlangens of op drift geraakte wanorde, maar van een ware en oprechte natuur. En hij mag dan eeuwig leven aan de ziel verschaffen, “maar lijken,” zegt Heraclitus, “verdienen het meer weggegooid te worden dan vuilnis.” God wil noch kan dus het lichaam (σάρξ), vol van dingen waarover het niet eervol is te spreken, tegen de rede in eeuwig maken. Hij is namelijk zelf de rede (λόγος) achter al wat bestaat. Hij is dus niet in staat om iets te bewerkstelligen wat tegen de rede of tegen zichzelf in gaat.”

Advertenties

Geef een reactie (alleen onder echte naam)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.